Sevgili Havacı Dostlar…
Günümüzün stresli çalışma ortamları ve elektronik dünyanın yarattığı sanal ortam da insan, doğanın bir parçası olduğunu yavaş yavaş unutmaya başlıyor. Evden işe, işten sıkıcı avm lere hep bir kapalı ortam içinde bulunmak stresimizi daha da artırıyor ve kişisel toleransımızı daha da azaltıyor.
Sizlerin de bildiği gibi, yamaç paraşütü sporu gercekten bir uçma sanatı ve insanın kendisini gökyüzündeki kuşlar kadar özgür hissedebileceği bir spor.
Bu sporu yaparken doğa ile başbaşa olmanın keyfi ve açık havada bulunmanın huzuru, bizleri sanal dünyanın dışında gerçek dünya ile buluşturuyor. Yola çıkarken; içimizde hissetmeye başladığımız o adrenalin, hava şartları beklediğimizin dışında gelişmeye başlasa bile, bizde bir rahatlama sağlıyor. Doğa ile başbaşa geçirilen o saatler, ciğerlere çekilen o tertemiz oksijen, çiçek kokuları, dağ havası bile şehrin o kirlenmiş havasından bizi temizlemeye yetiyor.
Peki… Bu sporu her yamaç paraşütü ekipmanı olan ve uygun ortamı sağlayan yapabilir mi? Bazılarının sorduğu gibi tehlikeli bir spor mu? Yoksa ben asla yapmam dedirtecek kadar çılgın bir spor mu?
Elbette her yaptığımız işte bir risk vardır. En basit yolda yürürken bile kaldırımda ayağımızın birşeylere takılıp düşme riskimiz vardır. Bu risk aslında bizim ne kadar dikkatli olup olmadığımızla minimuna indirilebilir.
Yamaç paraşütü sporu da doğasında kendine has riskler taşır. Peki, biz bu riskleri gözümüzü kapatıp almalı mıyız? Elbette ki bu sporu yapan her arkadaş çok iyi bilir ki teknik ve pratik yer eğitimleri bu sporun olmazsa olmazıdır. Yoksa havada ne yaşadığımızı ve yere inebilmek için nasıl çabaladığımızı hatırlamamız bile mümkün değildir.
O halde, bu sporu yapmak isteyen arkadaşlar ne yapmalı?
Öncelikle bu işi çok iyi bilen ve ticari kaygılardan uzak bir okulda deneyimli eğitmenlerden hem teknik hem teorik eğitimler almalı ki bu konuda eğitim verebilecek kurum ve okullar mevcuttur.
İyi bir pilot aynı zamanda iyi bir hava tahmincisidir. Meteolojiyi iyi okur. Doğada ki olup biteni iyi gözlemler. Havadaki kuşların yada bulutların kendisine ne söylemeye çalıştığını çok iyi analiz eder. Arazi tanımlama bilgisi çok iyidir.
Bütün bunların yanında iyi bir pilot ekipmanlarını çok iyi tanır. Yer eğitimlerinde iyi olmayan bir pilot tepede kalkış noktasında da iyi olamayacağını çok iyi bilir.
“Siz ekipmanlarınızın kalitesi kadar iyi bir pilotsunuzdur.”
-anon-
Artık eğitimlerinizi aldınız ve kendinizi hem pratikte hemde teoride iyi olduğunuzu eğitmeninize onaylattınız. Uçmaya hazırsınız. Bu sporun doğasında olan tehlikelerin farkında olarak eğitimlerinizi yaptınız. Artık risk almak yada tehlikeye atılmak diye bir terim yok. İyi bir pilot sırtında tüm ekipmanlarıyla tırmandığı o tepeye çıktığında, kendi pilotajının limitleri bilen ve çıktığı tepeyi ekipmanlarıyla uçmadan inebilen dir.
“Kalkış size bağlıdır… ama iniş zorunludur.”
-anon-
Unutmayın… o tepe hep orada ve sizin limitlerinizde bir gün mutlaka gelecek. İşte o zaman sizin gökyüzüyle buluşma anınız. O gün geldiğinde keyifle kalkış noktasına açtığınız kanadınızı gökyüzü ile buluşturmanın hazzını yaşayacaksınız.
“Bir kere uçmaya görün, artık gözleriniz bir zamanlar bulunduğunuz gökyüzüne bakarak yürürsünüz ve hep ona dönmenin özlemi içinde olursunuz”
-Leonardo Da Vinci
Emniyetli ve keyifli uçuşlar dileğiyle..